Home Sådan bygger du en iglo

Sådan bygger du en iglo

Der var mange unikke og uforglemmelige oplevelser under vores tur til Lapland, men at bygge og overnatte i en iglo, var bestemt en af de bedste. Når man bygger en iglo, bliver man hurtigt taget tilbage til ungdomsårene, hvor man havde sjov med at bygge snemænd og lege sneboldskamp.

Man får lov til at slippe sit indre legebarn løs, i det man først skal lave en stor og høj bunke af sne, hvorefter udgravningen begynder. Vi har lavet en guide til at bygge iglo, hvis du selv har lyst til at få en fantastisk oplevelse på din ferie.

Guide til at bygge iglo

Det er ret enkelt at bygge en iglo, men det kræver en masse sne og hårdt arbejde, så du skal befinde dig på meget snefyldte destinationer før det er realistisk. Her følger en guide med 8 steps:

1. Lav en kæmpe bunke med sne

Det første trin er at lave en kæmpe bunke sne, med en højde på små 2 meter. Vores havde formegentlig en højde på 175 cm. Vælg et spot tæt på hytten, så i nemt kan trække indenfor, hvis i vælger at sove i den efterfølgende.

2. Sæt pinde rundt omkring, ca. 30 cm ned i sneen 

Sæt nu pinde rundt omkring i igloen, som pejlemærke for hvor meget du skal grave ud, når du kommer til det. Vi satte vores 25-30 cm. ned i sneen som vejledende. Den primære årsag til dette er, så man ikke kommer til at grave for meget ud.

Det er vigtigt at du lader snebunken være til dagen efter, så sneen får lov til at sætte sig og bliver kompakt.

3. Begynd at grave ud dagen efter – start med indgangen

Dagen efter kan du begynde at grave ud, hvor du starter med indgangen og arbejder dig indefter. Det udviklede sig til at blive et sjovt heldagsprojekt, så forvent ikke det er gjort på 2 timer. Vi var 2 personer og det tog os vel omkring 4-5 timer at få den helt færdig.

4. Grav indtil du når pindene

Pindene er sat ind med det fornemme formål, at du ikke får gravet for langt. Grav indtil du når pindene og brug dem som en rettesnor for hvor langt du skal grave.

5. Skab en glat overlade indvendigt

Du kan nu give igloen den sidste finish ved at skabe en glat overflade indvendigt, så den er jævn og ser flot ud indvendigt. Gør det også udvendigt, hvis du ønsker at igloen får en pæn overflade.

6. Lav en kuldegrav i midten af igloen

Det er er en god idé at lave en kuldegrav i midten af igloen, nede i bunden, hvor det er muligt for den koldeste luft at trænge ud. Det vil hjælpe dig/jer med at holde varmen over natten, hvis I vælger at overnatte i igloen. Lav et hul der går hele vejen igennem sneen, med en diameter på ca. 5 cm.

7. Læg grene og gran i bunden 

Læg grene og gran i bunden af igloen, for at skabe et fundament du kan ligge på, så du ikke ligger på den kolde sne. Det er en væsentlig detalje for at kunne holde varmen over natten.

8. Tag et sejrsbillede af det færdige arbejde!

Det er sikkert første og eneste gang du bygger en iglo, så tag et sejrsbillede for at forene øjeblikket og have det som et sjovt minde. Vi anbefaler også at du tager billeder løbende, da de er rigtig sjove at have bagefter.

Sådan bygger du iglo

Gode tips hvis du vil sove i igloen

Vil du gerne sove i den hjemmelavede iglo? Så er der et par gode tips du skal huske på. Først og fremmest skal du huske at følge guidens råd om kuldegrav, åndehul og gran i bundet af igloen.

Samtidig valgte vi at lave en bund med tæpper, dyner og liggeunderlag, der gør du nemmere kan holde varmen. Vi sov med dobbelt par vintersokker, fuld beklædte med vinterjakker, skibukser, vintersko, handsker mv. og med dyne og hovedpude som normalt. Vi anbefaler du gør det samme.

Vi overnattede i 16-18 minusgrader, så det har naturligvis en indvirkning på hvor meget tøj du bør iføre dig. Men du kan næppe få det for varmt! Så sørg for rigeligt med varmt underlag og tøj, så du får en god nattesøvn.

Vi endte med at sove der hele natten og det var fantastisk! Andre har blot sovet i igloen 4-5 timer, før det blev for koldt og de måtte trække indenfor.

 

Disclaimer

Det er vigtigt at understrege, at denne guide er baseret ud fra vores egne erfaringer og det er på eget ansvar at følge guiden. Vi kan ikke stilles til ansvar for de konsekvenser der måtte ske ved dette.

Den vigtigste pointe at understrege er, at sneen skal have tid nok til at sætte sig, så den bliver hård og ikke falder sammen. Derudover anbefaler vi igloen står færdig nogle timer inden i evt. overnatter i den, så der er sikkerhed for den er lavet ordentligt. Ydermere må kulden ikke undervurderes, så du skal virkelig tage masser af tøj, dyner, osv. med, hvis du vælger at sove derinde!